Qui Som?

  • Default
  • Title
  • Date
  • Random

El col·legi Sant Domènec de Guzman, conegut també amb el nom de Dominiques, és un dels centres escolars més antics de la ciutat de Tarragona que continua amb la seva tasca educativa.

La seva història ve de molt lluny, concretament del mes de gener de l’any 1684 (segle XVII) quan arriben a Tarragona un grup de religioses dominiques, provinents del convent de Barcelona, amb la intenció de fundar aquí una nova comunitat dedicada, entre d’altres tasques pastorals i socials, a l’ensenyament femení. Després de superar certs entrebancs polítics i socials de l’època per inaugurar una nova comunitat de dominiques a la ciutat, les germanes nouvingudes inauguren la seva primera casa-beateri-escola de Sant Domènec de Guzman en un vell edifici del carrer de l´Arc de Sant Bernat, al bell mig de la part alta tarragonina i dins de les muralles.

Deu anys més tard, això fou el 15 de juliol de 1696, el convent es trasllada a l’antic convent que els pares dominics ocupaven a la Plaça del Pallol, després que aquests inauguraren un nou i majestuós edifici a la Plaça de la Font (llavors anomenada Plaça del Corral),  el que avui dia ocupa l’Ajuntament de la ciutat. La realitat històrica ens mostra com l’escola anava creixent, en poc temps, en nombre d’alumnat i, per tant, cada vegada es feia més necessari disposar d’espai suficient perquè les germanes "beates" de l’ensenyament poguessin continuar la seva tasca educativa a la ciutat.

L’escola, primer femenina, era coneguda amb el nom de "beateri" o "dominiques", i la comunitat de germanes titulars era anomenada "Madres beatas de Santo Domingo", "Madres Beatas profesoras de la 3ª Orden de Predicadores, "Beates blanques", o més recentment i avui dia "Congregació de Dominiques de l´Ensenyament de la Immaculada Concepció".

Entrat ja en el segle XX, l’any 1940 es comencen a fer gestions encaminades a demanar permisos i cercar recursos econòmics per a la construcció d’una nova escola. L’edifici de la Plaça del Pallol, força malmès pel pas del temps i molt petit davant l’ininterromput augment de matrícules, necessitava ser substituït per una nova construcció preparada per afrontar nous reptes i horitzons educatius que començaven a dibuixar-se en la societat d’aquells anys. L’any 1948 aquestes gestions donaren els seus fruits, i el dia 4 de maig de 1949 es beneí i col·locà la primera pedra de la nova escola en uns terrenys als afores de la ciutat, al carrer Rovira i Virgili, actual ubicació del centre. Un any més tard, al mes d’octubre del 1950, es començà a traslladar una part del col·legi com foren les classes de pàrvuls i l’aula de música. Finalment, el dia 22 d’agost del 1951 s’inaugurà definitivament el nou col·legi Sant Domènec de Guzman de la ciutat de Tarragona.

Des de llavors l’escola no ha parat d’ampliar les seves instal·lacions per afrontar els nous temps educatius. L’any 1986 es celebraren els 300 anys de la seva fundació (1686-1986), amb un seguit d’actes lúdics i culturals de gran ressò a la ciutat. L’any 2001 es celebrà el 50è aniversari del nou edifici escolar (1951-2001) fent una gran festa cultural oberta a la ciutadania inaugurant-la amb un seguit d’actes durant les festes de Santa Tecla. El dia 22 de setembre de 2002 el ple de l'Ajuntament de Tarragona atorgà al col·legi la "Medalla de la ciutat en categoria de plata", reconeixent amb aquest guardó la gran tasca pedagògica i humana portada a terme pel centre durant més de tres-cents anys ininterromputs.

L’1 de gener de 2007 s’obre una nova etapa històrica: el centre educatiu entra a formar part de la Fundació Educativa Dominiques de l’Ensenyament, institució fundada a Barcelona per la mateixa Congregació religiosa el 3 de setembre de 2004 i que es fa càrrec de la titularitat. En el mes de juny de 2009, el centre rep, per primera vegada, la certificació de Qualitat ISO 9001/2008, certificació i segell que manté en l'actualitat, i que garanteix que tots els processos que intervene en el centre es fan amb qualitat.

El curs 2011-2012 es celebren els 325 anys d'història educativa a Tarragona, amb molts actes programats com ara xerrades, exposicions, pelegrinatges, i l'estrena de l'Himne a Sant Domènec de Guzman composat pel grup Canta la teva fe. Al mateix any el grup Sacaires de Tarragona estrenen una peça musical dedicada als 325 anys d'història de les germanes Dominiques titulat Caminant.

Actualment la nostra escola és un centre concertat pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya de dues línies amb llar d’infants anomenada El Polzet (1 i 2 anys), Educació Infantil, Educació Primària i Educació Secundaria Obligatòria (E.S.O.). Aules i tallers de tecnologia, laboratoris, informàtica, aules d’audiovisuals, aula de música, gimnàs, menjadors, sala d’actes amb escenari teatral i altres espais diversos fan del centre un lloc ideal per a l’educació d’infants i joves, una tradició que està lligada a la ciutat i a Sant Domènec des de fa, com hem vist, més de 300 anys.

.